Het stappenplan voor de starter op de woningmarkt
Stap 1. Hypotheekoriëntatie
Voordat je op zoek gaat naar een woning, zul je moeten weten hoeveel je kunt lenen. De hypotheekadviseur heeft je in het Starterscafé waarschijnlijk uitgelegd dat de tools op internet vaak een vertekend beeld geven, omdat ze meestal weinig rekening houden met de verschillende hypotheekvormen en de risico’s die daarbij horen.
Als je een afspraak maakt met de hypotheekadviseur, dan kan hij of zij globaal uitrekenen hoeveel je kunt lenen. Hoeveel je precies kunt lenen, hangt af van de hypotheekvorm die je kiest. Maar die hoef je pas in een later stadium te kiezen; als je je droomhuis gevonden hebt!
Stap 2. Woningoriëntatie
Als je weet hoeveel je ongeveer kunt lenen, kun je een afspraak maken met de aankoopmakelaar om je woonwensen te bespreken. De aankoopmakelaar kan dan gericht woningen voor je gaan zoeken. Bij de meeste aankoopmakelaars wordt er gewerkt op basis van “no cure no pay”. Dus vindt hij niet de geschikte woning voor je, ben je in de meeste gevallen geen kosten verschuldigd
Stap 3. Toekomstoriëntatie
Als starter op de woningmarkt kijk je natuurlijk naar hoe je situatie nu is, maar houd bij alle keuzes die je maakt, zowel qua woning (de verkoopbaarheid in de toekomst) als qua hypotheekconstructie dat deze kan meegroeien naar een eventuele nieuwe situatie.
Stap 4. Actie: woningen bekijken!
En dan is het zover: de aankoopmakelaar stelt de eerste woningen aan je voor om te bezichtigen! Hij of zij zal met je meegaan en je onder andere op mogelijke voor- en nadelen van de woning wijzen. Verder kan de aankoopmakelaar bestemmingsplannen voor je uitzoeken en zo nodig een bouwkundig onderzoek regelen.
Stap 5. Je droomhuis gevonden! Shoppen voor de beste hypotheek, onderhandelen en kopen
Ga met je hypotheekadviseur serieus op zoek naar een hypotheek voor jou. Belangrijke vraag daarbij is: wil je een deel van hypotheek in snel tempo aflossen, of juist niet? Je hebt de keuze uit een annuïteiten of lineaire hypotheek. De hypotheekadviseur kan je de voor- en nadelen vertellen.
Let bij de keuze voor je hypotheekadviseur goed op de wettelijke transparantie verplichtingen. Er zijn hypotheekadviseurs die werken op basis van fixed fee maar ook adviseurs die op uurtarief werken. In beide gevallen is de tussenpersoon of bank wettelijk verplicht om zijn inkomsten aan jou transparant te laten zien.
Vervolgens kun je met je aankoopmakelaar de onderhandelingsfase in. De kennis en ervaring van de makelaar komen goed van pas bij de prijsonderhandelingen, voor een makelaar is het dagelijks werk en specialist in onderhandelen. Hij onderhandelt zakelijk zonder emotie, iets wat de aankoopprijs altijd ten goede komt. Ook kan de makelaar je helpen bij allerlei juridische zaken, bouwtechnische zaken en het opstellen van het koopcontract.
Stap 6. Regel je zaken goed, voor nu én later
Bij het afsluiten van de hypotheek voor je eerste woning moet je goed opletten dat jouw hypotheek niet alleen draait om de huidige maandlasten, maar ook om de risico’s die je loopt tijdens de looptijd van jouw hypotheek, zoals arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid, overlijden. Ook kan je rekening houden met je pensioenvoorziening, maar dat lijkt natuurlijk nog heel ver weg. Een goede adviseur doet een goede NIBUD planning. Vanuit die planning kan je precies zien hoeveel je per maand kwijt bent aan alles, je hypotheek, gas licht en water, maar natuurlijk ook je overige huishoudkosten zoals internet, tv, auto etc.
Stap 7. De GROTE dag: eigenaar van je eerste woning
Op de GROTE dag ga je met je aankoopmakelaar naar de notaris om de hypotheekakte en koopakte te ondertekenen, de sleutels van je nieuwe huis in ontvangst te nemen en… jezelf eigenaar te noemen van je eerste, eigen huis!
Gefeliciteerd en veel geluk toegewenst!